Spelmonopolet

I Sverige har staten monopol på allt spelande om pengar. Svenska spelbolag som Svenska Spel och ATG ägs till 100 % av staten och står tillsammans för 80 % av den svenska spelmarknaden. Vill man bedriva lotteriverksamhet, om så i liten skala, så ska man ansöka om tillstånd från Lotteriinspektionen, som även den drivs av staten. Lotteriinspektionen ser över all spel och lotteriverksamhet i Sverige och är den instans som ger oberoende bolag tillstånd att bedriva spel och lotteriverksamhet. Bingolotto, Miljonlotteriet och Kombilotteriet är exempel på aktörer med ett sådant tillstånd.

Motivering och moraliska aspekter

Motiveringen som staten slänger sig med när spelmonopolet ifrågasätts är att man vill

”(…) motverka överdrivet spelande, som kan leda till spelberoende, och därigenom uppnå ett av målen inom folkhälsoområdet.”

www.regeringen.se/sb/d/5820

Det spelmonopol som den svenska staten så krampaktigt håller grepp om motiveras med vackra ord, men verkligheten målar upp en annan bild.

Varje år genererar spelmarknaden miljarder kronor, vilka nästan alla går rakt in i den statliga kassan. Förvisso är detta ett sätt att ge spelmarknadens vinster tillbaka till folket, men till vilket pris? Nära hälften av de vinster som görs på hasardspel kommer från individer med spelproblematik och direkt spelmissbruk. Samtidigt spenderas enorma summor på reklam för spelande och en bild om lätta vinster och lyckliga vinnare gör suget att testa lyckan – gång på gång, och i många fall utan ekonomisk grund som stöd – oemotståndligt. Sanningen är inte fullt så vacker. Väldigt få vinner stora summor via ATG och Svenska Spel, medan siffran för spelberoende och spelmissbrukare vars problem sliter itu familjer och liv bara växer. Var finns den statliga debatten om detta? Och vilka krafttag görs egentligen för att minska spelmissbruket? Man motiverar spelmonopolet med att värna om folket, men hur försvarar man krossandet av individer?

Kryphål

Många tycker att staten gör fel i att driva spelmonopol, särskilt de som själva vill bedriva spelverksamhet. I och med Internets födelse blev möjligheten för nya spelbolag att nå ut till en stor marknad mycket lättillgänglig och många hoppade på tåget. På grund av det svenska, statliga spelmonopolet var det omöjligt att registrera nya spelbolag i Sverige, men om man registrerade sig i utlandet, helst i Gibraltar eller på Malta där spel- och vinstskatter är minimala, så kom man undan duster med den svenska staten. Tack vare internet så kunde man fortfarande nå den svenska spelmarknaden.

Internationellt framgångsrika svenska spelsajter

Exempel på mycket framgångsrika spelbolag med svenska grundare är Unibet, Betsson och Expekt.