Beroende av bingo?

Att spela bingo är för de allra flesta en härlig krydda i vardagen, ett nöje som bringar en massa positiva känslor och stunder. Man underhålls, fyller ut annars tråkiga stunder, skapar spännande ögonblick och socialiserar med andra bingoälskare.

Vissa människor har dock svårt att hantera sitt spelande. Varför finns det flera olika anledningar till, men några är:

  • Att man vill fly från jobbiga känslor
  • Man är uttråkad
  • Man behöver snabba pengar
  • Man är genetiskt programmerad för beroendebeteende

När man börjar utveckla ett spelberoende är det ibland svårt att själv se tecknen, till en början är de heller inte så starka. När man spenderar alltför mycket tid med att tänka på bingo så bör man höra en varningsklocka. Om man börjar försaka viktiga saker som relationer, arbete och andra hobbys till fördel för bingospel så är man ute på mycket hal is. När man börjar få ekonomiska bekymmer som resultat av för mycket spelande, och kanske börjar ta snabblån via SMS, så har man allvarliga problem.

Avbryt det negativa mönstret

Helst ska man söka hjälp innan det går så långt att man förstör relationer med svek och lögner och sin ekonomi med för många spelförluster. Ett första steg är att erkänna för sig själv att man har problem och hur mycket det än tar emot så är nästa steg att erkänna det för sin närmaste anhöriga. Därefter måste man avbryta sitt negativa spelmönster, kanske sluta spela helt. Tanken att vinna tillbaka sina förlorade pengar är livsfarlig och leder i stort sett alltid bara till större förluster, kanske av pengar som inte ens är ens egna.

Vissa människor blir lättare beroende av saker än andra, forskare pratar om en så kallad beroendegen. Har man denna ska man undvika allt som skapar beroenden, från spel till alkohol och narkotika. Dessa tre missbruk är numera klassade inom samma kategori, nämligen beroendesjukdomar.

Spela gratisbingo

Ett bra sätt att hålla sitt spelande inom kontroll är att varje vecka ha en i förväg bestämd summa pengar avsatta för spelande. Denna summa får man under inga omständigheter överstiga. Man ska också ha en plan för vad man ska göra med eventuella vinstpengar – ska de spelas för, eller sparas? Dessa summor och planer ska man bestämma under nyktra förhållanden, där man har en fullständig ekonomisk översikt. Pengar som behövs till räkningar och mat och andra basala behov måste först säkras.

När man har spelat upp sin veckosumma på sina favoritbingospel så kan man fördriva viss fritid med gratis bingo. Ett suveränt hjälpmedel mot ekonomiska problem orsakade av spelberoende, men inte så effektivt mot själva spelproblematiken som sådan.